تحقیق ویروس چیست
ویروس هرپس سیمپلکس ۱.
ویروسها موجوداتی بسیار ریز هستند که در محیط آزاد زنده نمیمانند و فقط داخل یاختههای زنده موجودات دیگر میتوانند زندگی کنند و تکثیر یابند. تولیدمثل ویروس ها با استفاده از امکانات یاختههای میزبان امکانپذیر است و فعالیت اصلی یاختههای میزبان را مختل میکند. ویروسهای بسیاری جانوران و گیاهان را مبتلا میکنند اما فقط برخی از آن ها انسانها را بیمار میکنند.
ساختار ویروسها
ویروسها به علت داشتن خصوصیات خاصی با سایر موجودات زنده تفاوت دارند. یک ذره ویروس دارای مولکول اسید نوکلئیک DNA یا RNA بوده که توسط پوشش پروتئینی یا کپسید احاطه شده است. اسید نوکلئیک ویروس برای تکثیر در درون سلول به آنزیم های سلول میزبان وابسته است. از تجمع اسید نوکلئیک و قطعات پروتئینی که به تازگی سنتز شدهاند، ذرات کامل ویروسی تشکیل میشود که به محیط خارج سلول رها میگردند. ویروس ها بسیار متنوع بوده و از نظر ساختمان، تشکیلات ژنوم، بیان ژنوم، راه های تکثیر و سرایت باهم تفاوت زیادی دارند. ویروس ها قادرند باکتریها
ویروسها یکی از کوچکترین عوامل بیماریزا درجانداران هستند که اندازه آنها بین 300 - 200 نانومتر است. ویروسها انگل داخل سلولیهستند که این خصوصیت مهمترین تفاوت ویروسها با بقیه میکروارگانیسمهاست. به نظرمیرسد که ویروسها قبل ازیوکاریوتهابوجود آمدهاند. به ویروسهافاژنیز گفتهمیشود. |
اطلاعات اولیه
قبل از هر چیز باید بدانیم که آیا ویروسها موجودات زندهمحسوب میشوند یا نه. یک تعریف میگوید: حیات عبارت است از یکسری فرایندهای پیچیدهحاصل از دستورالعملهای خاصی که بوسیلهاسیدنوکلئیک سلولهای زنده همواره در فعالیت میباشد. چون ویروسها در خارج از بدنمیزبان به حالت خنثی بسر میبرند به این مفهوم نمیتوان آنها را موجود زنده در نظرگرفت. معهذا هنگامی که ویروسها وارد سلول میزبان میشوند اسیدهای نوکلئیک آنها فعالگشته و منجر بهتکثیر ویروسمیگردد. از نظر بالینی ویروسهارا میتوان موجودات زنده در نظر گرفت زیرا آنها مانندباکتریها،قارچهای بیماریزاآلودگی و بیماری ایجادمیکنند. به ویروس کامل ویریون گفته میشود.
ساختمان شیمیایی ویروس
اسید نوکلئیک
یک ذره ویروسی دارای یک هسته مرکزی اسید نوکلئیکی DNA یا RNA به عنوانماده ژنتیکیمیباشد. نسبت اسید نوکلئیک بهپروتئین غلاف ویروس از یک درصد در ویروسآنفلوانزا تا 50 درصد در برخی ازباکتریوفاژها متغیر است. برخلاف سلولهای پروکاریوتیک و یوکاریوتیک که همواره دارای DNA به عنوانماده ژنتیکی اصلی خود هستند ویروسها دارای یکی از دو نوع اسید نوکلئیک بوده و هرگزهر دو را باهم ندارد. اسید نوکلئیک در بعضی ویروسها به شکلخطیو در بعضی به شکلحلقویمیباشد.
کپسید
اسید نوکلئیک ویروس بوسیله غلاف پروتئینی به نامکپسیداحاطهشده است. کپسید ویروس که معماری آن بوسیله اسید نوکلئیک ویروسی تعیین میشود بخشعمده ویروس را بویژه در ویروسهای کوچک شامل میشود. هر کپسید از واحدهای کوچکپروتئینی به نامکپسومرساخته شده است. نظم و ترتیب قرار گرفتن کپسومرها ،شکل کلی و پیکر ویروس را تعیین میکند که برای هر ویروس خاص ثابت است.
پوشش غیر پروتئینی
در عدهای از ویروسها کپسید بوسیله پوششی که معمولاترکیبی ازلیپیدها،پروتئینها وکربوهیدراتهااست پوشیده شده است.