تحقیق اثر اوزون تروپوسفری بر گیاهان خصوصا گوجه فرنگی
گاز اوزون تروپوسفری به عنوان یک آلاینده های ثانویه یکی از اکسیدان های بسیار فعال موجود در اتمسفر است که اثرات سویی بر سلامت انسان، حیوان و گاه می گذارد.
از طرفی اوزون استراتوسفری اغلب به عنوان یک پدیده مفید برای محیط زیست مطرح است و با جذب مقادیر عمده اشعه زیانبار ماورای بنفش مانع تاثیرات مخرب آن بر محیط زیست می شود، اما اوزون تروپوسفری و بخصوص اوزونی که به وسیله فرایندهای فتوشیمیایی ایجاد می شود مضرات فراوانی دارد
این گاز نه تنها روی گونه های گیاهی خسارت وارد می کند، بلکه موجب تاثیرات زیانباری روی سیستم تنفسی انسان و حیوان می شود و همچنین به مواد مصنوعی و شیمیایی هم آسیب می رساند، از آنجا که اوزون دارای طیف جذبی نور در محدوده 9/6 میکرومتر است، بنابراین مانع خروج اشعه ای با طول موج بلند از سطح زمین شده و مثل گاز دی اکسید کربن به ایجاد پدیده اثر گلخانه ای منجر می شود.
تاثیرات مخرب بر گیاهان
هر روز بر تعداد گزارش هایی که در خصوص صدمات وارده بر گیاهان به وسیله گاز اوزون ارائه شده است، افزوده می شود.
خبرها می گویند در کشورهایی مثل استرالیا، کانادا، ژاپن، هند، مکزیک، آمریکا، هلند، انگلیس و آلمان اثرات مخرب گاز اوزون در یک مقیاس جهانی بخصوص درباره جنگلها در حال افزایش است. دکتر اولیایی می گوید: اوزون مانند دیگر گازها، طی فرایند تبادل گازی از طریق روزنه ها وارد سلولهای برگ می شود.
اوزون وارد شده به درون گیاه، موجب تغییر ساختمان سلولی می شود و این امر بیشتر به دلیل تغییر نفوذ پذیر غشای سلولی است. در صورتی که سلولی منقبض شود و بمیرد، در این حالت علایم مربوط به صورت مشهود در برگ مشاهده می شود در بسیاری از گیاهان سلولهای نوک برگهای جوان حساس ترین قسمت گیاه نسبت به اثرات اوزون هستند، گاز اوزون می تواند یک دامنه وسیع از علایم حاد و علایم مزمن را در گیاهان ایجاد کند. در سوزنی برگها هم ممکن است سوختگی هایی در نوک برگها به رنگ قرمز یا قهوه ای در برگهیا جوان دیده شود. اوزون ممکن است بتواند صدمات حاد یا مزمنی نیز ایجاد کند که بر رشد و عملکرد گیاه تاثیر گذار باشد که همراه با فاقد علایم قابل رویت باشد.