تحقیق آتشکده یزد
آتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتیدر شهر یزدو نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهر است.
مشخصات معماری ساختمان
ساختمان اصلی آتشکدهبر ارتفاعی حدود ۲۱ متر از زمین و در میان حیاط بزرگی که درختان همیشه سرسبز سروو کاجآن را پوشانده، قراردارد. نگاره فروهرو سرستونهای سنگی آن زیبایی ویژهای بدان بخشیده و روبروی این بنا حوض آبی قرار دارد. اینکه آتشکدهها کنار آب باشند از خصوصیتهای آتشکدهها بوده است.
سرستونهای سنگی جلو تالار ساختمان اصلی و سنگهای گلدار پای دیوارها کار هنرمندان اصفهانی است. این هنرمندان سنگها را در اصفهانتراشیده و سپس تا یزدبردهاند. نگار کاشیهای فروهربر بالای سردر ورودی، کار هنرمندان کاشیکار یزدی است و معماری کل این بنا ار معماری آتشکدههای پارسیانتاثیر پذیرفتهاست.
ورود به این نیایشگاه همیشه برای نیایشکنندگان با آدابی همراه بودهاست. از جمله پاکیزگی زنان و مردان. مردان باید برای ورود با کلاه سفید و زنان با روسری سفید و لباس رنگ روشن و بدون کفش وارد شوند. آتش مقدسدرون مجمر بزرگی از جنس برنز است و شخصی به نام «هیربد» مسئول روشن نگهداشتن آن است. بازدیدکنندگان این آتشکده میتوانند این آتش همیشه فروزان را از پشت دیوار شیشهای ببینند.
نشانی آتشکده یزد
این آتشکده در خیابان «آیتالله کاشانی» یزد است.
تاریخچه ساخت آتشکده
ساختمان کنونی آتشکدهیزد در آبانماه ۱۳۱۳با سرمایهٔ یک زرتشتیپارسیبه نام «همابائی» بر قطعه زمینی که از سوی چندتن از زرتشتیانایران ازجمله برادران امانت به یاد فوت پدرشان «اردشیر مهربان رستم» امانت وقفشد، ساخته شد. نقشهٔ این بنا را مهندسان پارسی کشیدهاند و «ارباب جمشید امانت» سرپرستی و نظارت ساخت این بنا را بر عهده داشت. وی در خاطرات خود نوشتهاست که برای جلب توجه پارسیان هندوستان، پنج بار به آن دیار سفر کردهاست. چهار بار با کشتیهای بخاربر روی آبهای خروشان اقیانوس هندو یک بار پیاده و با شتردر ریگزارهای بلوچستانایرانو پاکستانتا سرانجام انجمن پارسیان هندپرداخت هزینهٔ ساختمان آتش ورهرامیزدرا پذیرفت.
آتش آتشکده یزد
آتشی که درون این آتشکدهمیسوزد بیش از ۱۵۰۰ سال است که روشن ماندهاست. این آتش فروزهای است از آتش آتشکده کاریاندر لارستانکه به عقداییزد آورده شد و نزدیک به ۷۰۰ سال در آنجا روشن نگه داشته شد و سپس در سال ۵۲۲از عقدابه اردکانبرده شد و نزدیک به ۳۰۰ سال نیز در اردکان یزد بود و در سال ۸۵۲از اردکان به این شهر برده شد. نخست در محلهای به نام «خلف خان علی» در خانهٔ یکی از موبدان بزرگ به نام «موبد تیرانداز آذرگشسب» نگهداری میشد و در سال ۱۳۱۳پس از ساخته شدن این آتشکده به درون آن برده شد.
منابع
- صدیقه رمضان خانی. فرهنگ زرتشتیان یزد.[
- «امرداد نیوز». بازبینیشده در ۲ اکتبر ۲۰۰۹.[
- نویسنــده : gilfun
- نظرات :
- تاریــخ : چهارشنبه 19 مهر 1396
- دستــه : تحقیق,دانش آموزی,